Fotografije: Osrednja posavska proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Simfonični orkester Glasbene šole Krško FOTO: Lovro Vakselj, www.vakselj.si

Več »

O orkestru

Zgodba o simfoničnem orkestru sega v leto 1992, ko se je v glavi ravnatelja prof. Draga Gradiška porodila ideja o njegovem nastanku. Ideja se je v tistem času zdela utopična in na trenutke celo nora, saj je simfonični orkester premogla le peščica glasbenih šol, še večja težava pa je bila ta, da naša glasbena šola ni imela niti lastnega oddelka za violončelo in kontrabas. Vendar, kjer je volja je tudi pot in tako so se v oktobru ’92 že začeli zbirati prvi člani orkestra. Najprej so se dobili pihalci, trobilci in tolkalci, kasneje pa so se jim pridružila še godala. Orkester so sestavljali nekdanji učenci, tedanji učenci in njihovi učitelji z dirigentom prof. Gradiškom na čelu, občasno pa so na pomoč priskočili tudi glasbeniki iz bližnje in daljne okolice.

Entuziazma, volje in želje …njihovega dirigenta so se kmalu po nastanku nalezli prav vsi v orkestru in tako so 21. maja 1993 že imeli svoj prvi, težkopričakovani – za njih in njihovo publiko – koncert v Sevnici na reviji Dolenjske in Posavja.

Led je bil prebit, publika navdušena, glasbeniki pa so polni vtisov zrli naprej v prihodnost, v nove cilje. Cilji so se vrstili in postajali vedno bolj ambiciozni. Že naslednje leto so izvedli svoj prvi samostojni koncert, ki je od takrat postal že tradicionalen. Leta ’96 so posneli svojo prvo CD ploščo, na kateri so takrat prvič sodelovali tudi naši učenci novonastalega oddelka za violončelo in kontrabas. Vaje, intenzivne priprave, koncerti po vsej Sloveniji so se vrstili, krona dotedanjega dela pa je bilo sodelovanje na festivalu mladih glasbenikov v Švici, leta 2002.

Leta 2003 je orkester praznoval svojo prvo prelomnico – 10-obletnico obstoja, ki so jo počastili z veličastnim koncertom, ki je bil nekakšen opus 10-letnega dela.

Prof. Gradišek pa je stremel naprej, v nekaj novega, drugačnega, saj je verjel, da je orkester sposoben še več. Tako se je iz njegovih idej, načrtov rodila glasbena drama »Vražje dekle«, kjer so s simfoničnim orkestrom sodelovali operni pevci iz posavskega okolja. Svojo prvo pravo uprizoritev je doživela 22. aprila 2004 v Kulturnem domu Krško, koncertno izvedbo pa so poslušalci lahko slišali že leto poprej.

V letu 2008 so praznovali 15. obletnico ustanovitve. V ta namen so pripravili prečudovit koncert, ki bo mnogim ostal v spominu še nekaj časa.

Danes orkester šteje okoli 90 članov. Vsako soboto na vajah poleg čudovitih melodij snujejo nove ideje, načrte, cilje za prihodnje. V letu 2011 načrtujejo velik projekt – musical, ki bo na tem prostoru nekaj čisto novega in drugačnega. Do takrat pa bomo še naprej uživali v njihovih vsakoletnih koncertih za širšo publiko in komentiranih nastopih, na katerih uresničujejo svoje vzgojno-izobraževalno poslanstvo.