Fotografije: Osrednja posavska proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Simfonični orkester Glasbene šole Krško FOTO: Lovro Vakselj, www.vakselj.si

Več »

Naprednjaštvo je dobro, nazadnjaštvo je dobro, najboljše pa so pečene piške

Ideja o glasbeno scenskem delu se je v simfoničnem orkestru začela razvijati že pred štirimi leti, ko smo na pobudo dirigenta in umetniškega vodje Draga Gradiška začeli s prvimi dogovori o libretu in glasbi. Libreto je delo Matjaža Pikala, ki je vsebino črpal po Cankarjevi noveli Kurent, jo priredil današnjemu času primerno in dodal sporočilo, ki dokazuje, da se od časov Cankarja do danes nismo ničesar naučili. Pisanje glasbe smo zaupali domačemu skladatelju in fagotistu Dejanu Učakarju, ki je pogumno sprejel izziv in napisal nekaj novega, drugačnega, mešanico različnih glasbenih zvrsti.
Režije se je lotil Žiga s svojo inovativno ekipo – Maticem Drakuličem, Matejom Rumenovičem, Bogdanom Zupančičem in Davidom Orešičem. Tudi Žiga je sledil Dejanovi ideji o nečem novem, drugačnem. Scena, ki je nastala po njegovi zamisli, da bo orkester sedel na odru in bo aktivno vključen v predstavo je eden redkih, če ne celo prvi poskus vključitve orkestra v dogajanje na odru. Na poti proti končni zmagi so se nam pridružili še vokalni solisti in igralci – Nina Berger, Tadeja Molan, Matjaž Breznikar, Peter Dirnbek, Žan Koprivnik in Sara Dirnbek ter pevski zbor pod vodstvom Nike Tkalec.
Mesec dni intenzivnih vaj, sedem predstav v štirih dneh… Priznamo, nismo si predstavljali, da si bo muzikal ogledalo skoraj 4000 ljudi, da bo publika navdušena, da bomo poželi stoječe ovacije. Vse to so občutki, ki nam, amaterskim umetnikom, vlivajo pogum in pravijo, da smo na pravi poti. Čeprav ni bilo lahko uskladiti 100 ljudi, prilagoditi vseh obveznosti – službenih, šolskih, družinskih, prestavljati mej svojih zmožnosti in delati pozno v noč, se je izplačalo.
Hvala vsem, ki ste razumeli naša hotenja in nas pri tem podprli. Hvala vsem, ki ste si ogledali naše predstave. In hvala vsem sodelujočim… KER MI ZMOREMO!!!